Még gyerek voltam, amikor a szüleim eladták a régi panellakásukat és egy szép, nagy kertes házba költöztünk. Elég tisztán emlékszem a lakásra, szerettünk ott lakni, mert közel voltak a boltok és a belváros, valamint mindig akadt játszótárs a házban vagy a játszótéren. Az ovi és a suli is közel volt, gyalog jártunk a tesómmal minden nap. Mióta kiköltöztünk a város szélére, azóta buszt vagy autót kell használnunk ahhoz, hogy bejussunk a városba, mert sokkal nagyobbak lettek a távolságok. De nem bánjuk, mert imádjuk a kertet, a nagy házat, azt, hogy a tesómnak és nekem is külön saját szobánk van, és úgy általában több a magánszféránk. Nem vagyunk már gyerekek, úgyhogy mostanra már jobb is így. A panelben tudniillik egy szobában laktam a tesómmal, és ha tini korunkban is így kellett volna laknunk, biztos nem úsztuk volna meg veszekedés nélkül.

Az új kertes házban anyukám végre eleget tehet kertészkedési hajlamainak, beültette az egész udvart szép gyümölcs- és díszfákkal, tettünk rájuk madáretetőket is, valamint virágok és a hátsó kertbe egy konyhakert is került. Mindig segítek kora tavasszal vetni, ültetni, jó móka és hasznos elfoglaltság is egyben. Nagyon kikapcsol, hogy csak a növényekkel, a természettel vagyunk elfoglalva és közben szívjuk a friss levegőt. Idő közben örökbefogadtunk a helyi menhelyről egy fiatal kutyust, Rizit. Egyből a család tagja lett, már kiskutyaként is nagyon ragaszkodó volt, érződött, hogy hálás, amiért szerető családhoz került a menhelyről. A kutya megérkezésével apukámban felmerült a kérdés, hogy vajon érvényes-e még a lakásbiztosításunk, mert emlékezett rá, hogy egyrészt idén fog lejárni, másrészt ha új családtag, beleértve egy kiskedvencet is, érkezik a házhoz, azzal is változnak a biztosítási feltételek.

Utána is nézett gyorsan, és kiderült, hogy valóban új biztosítást kell kötnünk. Apu elkezdett új biztosító cégek után járni, mert az előző biztosítást kicsit elhamarkodottan kötötték meg, most már jobban ért ehhez a témához és megfontoltabban tudnak dönteni. Megnézte sok cégnek a honlapját, mire megtalálta a legkedvezőbbet és a legtöbb pozitív visszajelzéssel rendelkezőt, a Pannon-Safe-t. A Pannon-Safe honlapján található egy lakásbiztosítás kalkulátor 2019 aktualitásait figyelembe véve, amit bárki könnyen használhat. Ennek az alkalmazásnak a segítségével mindenki ki tudja számolni az egyéni lakásbiztosítás díját. Az oldal nagyon sok hasznos dologra felhívja a figyelmünket, kiemeli, hogy mikre kell fokozott figyelmet fordítani a biztosításkötés során. Egyből azzal a ponttal kezdi, aminek kapcsán apukámnak eszébe jutott a szerződés ellenőrzése: hogy az évek során egy háztartásban nagyon sok minden változik – nálunk például ilyen Rizi beköltözése.

Ezen kívül egy lakás újjáépítésének költségei, a lakásban lévő ingóságok értékei, vagy maga az ingatlan értéke is növekedhet bizonyos felújítások során. Ez alatt felsorolják, hogy mennyi mindent foglalhatunk bele a biztosításba: ezek közé tartozik többek között a gépjármű assistance, háziállat biztosítás, vállalkozási biztosítás, vandalizmus által keletkezett károk, mint például a graffiti, beázás, kerti bútorokat ért károk, napkollektorok, besurranás és még sorolhatnám. Ha esetleg valaki nem olyan jól informált, innen azt is megtudhatja, hogy a biztosítási évfordulóval is lehet biztosítót váltani. Ekkor az évforduló előtt 30 nappal egy felmondó nyilatkozatot kell küldeni a biztosítónak a szerződő adataival. A felmondás visszaigazolásáról minden esetben visszaigazolást kell kérni. Amennyiben a PannonSafe oldalán az online lakásbiztosítás kalkulátor segítségével kötünk új biztosítást, akkor a cég magára vállalja az előző szerződés felmondását, ha ezzel 30 nappal az előző évfordulója előtt megbízzuk őket.

lakásbiztosítás kalkulátor 2019

Ugyanezen az oldalon nagyon sok gyakori kérdésre is választ kapunk. Innen tudtuk meg például, hogy társasházban lakás esetén, ha a társasházra van kötve biztosítás, akkor csak az ingóságainkra kell újat kötnünk. Lakásbérlőként is köthetünk szerződést, de annak tartalmát célszerű egyeztetni a főbérlővel. Természetesen az alapvető információk is le vannak írva, mint hogy bárki köthet biztosítást, aki érdekelt egy ingatlan megóvásában: tulajdonos, résztulajdonos, bérlő vagy finanszírozó. A lakásbiztosítást határozatlan időtartamra lehet megkötni. Nagyon hasznos funkció az oldalon az online lakásbiztosítás kalkulátor 2019-ben, amikor már egyre több szerződést meg tudunk kötni online, szinte bármilyen téren tudunk ügyet intézni. Apukám is ezen keresztül kötötte meg az új biztosítást, úgyhogy most már Rizi is be van biztosítva.