Tipikusan az a fajta tévénéző vagyok, aki ha este 9 után kezd el filmet nézni, akkor egészen biztosan belealszik. Igazából teljesen érthető ez, hiszen a kertészkedés megköveteli, hogy minden nap hajnalban kelljek, így pedig a nap végére, amikor mások még vidáman elvannak, engem teljesen elnyom az álom. Pontosan emiatt már nem szeretek annyira filmet nézni, mint régen, és az utóbbi években el is kezdtem leszokni róla. Ez viszont a múlt hónapban végre megváltozott, az online filmeknek köszönhetően.

Milyen filmeket nézek én?

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy vajon milyen filmeket néz egy olyan lelkes környezetvédő és kertész, mint én, és sajnos nem tudok ellent mondani a sztereotípiáknak: főleg dokumentumfilmeket. Pontosan ezért föl sem merült bennem, hogy találnék ilyen témájú filmeket az interneten, hiszen ezek népszerűsége messze eltörpül a különböző vígjátékok, akciófilmek, drámák mellett. Aztán rá kellett jönnöm, hogy végig tévedésben éltem. Egy nagyon közeli jóbarátom javasolta nekem a mozi.ma oldalt, ahol nem csak teljes filmeket érhetek el online, de akár magyar nyelven is megnézhetem őket.

Online film magyar nyelven?

Lássuk be: a dokumentumfilm nem az a téma, ahol a komoly színészi képességeket várunk el az emberektől. Persze, Attenborough hangját mindig szívesen hallgatom, de ha most éppen magyar szinkronszínészek helyettesítik, akkor sem törik össze a szívem. Hasonlóképp áll hozzá ehhez a barátom is, aki mindezt javasolta, ezért is tette hozzá ezt a fontos információt. Azonnal be is pötyögtem a gépembe, hogy mozi.ma, és az oldal láblécében meg is találtam a Online filmek -Teljes filmek magyarul!-feliratot.

És órákon át tartó böngészés vette kezdetét…

Miért a lábléc tűnt fel, az oldal gyakorlatilag legalja? Mert amint fölkerültem a főoldalra, egyből végiggörgettem az egészet. Kicsit megmosolyogtatott, hogy már olyan filmek plakátjai is kint vannak, amik még ki sem jöttek, de igazából meg tudom érteni: ezzel is jelzik a nézőiknek, hogy erre az oldalra megéri visszatérni néhány hónap múlva is, mert már itt fog várni az a film, amit még csak a mozikban vetítenek. Aztán mentem tovább, megnéztem az aktuális, népszerű filmeket, sorozatokat, és csak ezután döntöttem úgy, hogy ideje megkeresni azt, amiért valójában jöttem.

Több oldalnyi dokumentumfilm egy helyen

Egy oldalon kb. 30-40 db. között vannak a filmek, és a tizedik oldalnál hagytam abban a nézelődést. Egészen egyszerűen fogalmazva elképesztően durva az a kínálat, amit a mozi.ma kínál. Egy élet is kevés lenne ahhoz talán, hogy mindet végignézzem, úgyhogy igen komoly szűrésre lesz szükségem. Az a helyzet, hogy nem csak a környezetvédelemről, meg a természetről szóló dokumentumfilmek érdekelnek, hanem a történelemről, sőt, a gazdaság működéséről szólóak is. Nem lesz könnyű válogatni közöttük, az egészen biztos.

Online filmek -Teljes filmek magyarul!

Ennyi, és nem kevesebb, amit a mozi.ma kínál. És valószínű, hogy ez fogja visszahozni a filmnézés iránti igényemet a jövőben. Az első filmre egy szerda este került sor, és ahogy arra számítani lehetett nálam, bele is aludtam. Ami viszont nagyon jó volt, hogy reggel, ahogy kinyitottam a szememet, elég volt újra bekapcsolni a laptopomat, megkeresni azt a részt, ahol elvesztettem a fonalat, és onnan folytatni. Olyan, mint amikor gyerekkoromban felvettem valamit videokazettára, azt leszámítva, hogy ez azzal ellentétben már egy sokkal környezettudatosabb folyamatnak tekinthető, ami azért mindig számít nálam.

Ha ez így működik, akkor szerintem a jövőben elég sok filmet fogok majd így megnézni – nem csak dokumentum, hanem játékfilmeket, amikről már egészen lemondtam az utóbbi időben. Jól fog majd esni néhány húzósabb munkanap után, ha kicsit leülhetek, és csak nézhetek ki a fejemből. A dokumentumfilm nagy hátránya, hogy figyelni kell rá, ezáltal sokkal jobban leköti az agyam, mint valami bugyuta akciófilm, aminek tényleg üdítő néha az egyszerűsége. Ezúton is köszönöm a jóbarátomnak (akinek a nevét most nem írhatom le) hogy felhívta a figyelmem a mozi.ma oldalára, ami szerintem visszahozott egy régi hobbit az életembe az életem hátralevő részére.