Egyre többet hallani a médiából, hogy óvjuk a környezetünket, vigyázzunk a bolygóra, ne szemeteljünk, legyünk tudatos vásárlók… Ezzel teljes mértékben egyet is értek, itt volt már az ideje, hogy felnyissuk az emberek szemét és észre vegyük, hogy ez így nem folytatódhat tovább. De az igazat megvallva, már kezdek egy kicsit besokallni a hirtelen életmódváltásoktól, amik tartanak néhány hónapig, amíg szétkürtölik az emberek, aztán szépen csöndben eltűnnek a süllyesztőben. Én mindig is a környezetvédő, tudatos magatartás híve voltam, de a hosszabb távú megoldások jobban felkeltették az érdeklődésemet. Hosszú távra befektetni valamibe, ami az évek alatt térül csak meg, elsőre ostobaságnak tűnhet; főleg a mai, rohanó és mindent azonnal akaró világban. De egy ilyen befektetéssel nem csak a saját életünket tehetjük jobbá, hanem még a gyermekeinkét, sőt, az unokáinkét is. Hogy miről beszélek? A napelemekről.

napelemek pályázatok

Nem hirtelen ötlet, már egy ideje tervezzük

Megadatott nekünk a férjemmel, hogy még a gyerekek születése előtt családi házba tudtunk költözni. Mielőtt teljesen belaktuk a házat, kellett rajta egy kis felújítást csinálni és már ekkor felmerült bennünk a napelemek gondolata. Biztos, hogy mindenki ismeri a napelemeket, manapság már egyre több háztetőn látni ilyesmit. A nap energiáját használják fel, hogy elektromos áramot termeljenek, így a rezsiszámlán is jelentős összeget lehet spórolni. Akár teljesen le is lehet nullázni, ez csak a napelem méretétől és teljesítményétől függ, és értelemszerűen a háztartás energiaigényétől. Sajnos a házfelújítás alkalmával nem tudtuk megvalósítani ezt az álmunkat, mert nem engedhettük meg magunknak anyagi szempontól, de a közelmúltban végre belevágtunk a házunk „zöldítésébe”.

Na de hogyan fizessük ki a napelemeket?

Természetesen csak saját tőkéből ez nem sikerült volna, ezért mindenképpen meg kell említenem a napelem pályázatokat. A napelemek pályázatok segítségével már egészen kicsi önerővel is telepíthetők, nem csak családoknak, hanem vállalkozásoknak is. Teljes mértékben vissza nem térítendő támogatás sajnos nem elérhető, ha valaki napelemekben gondolkozik, de egy 0%-os hitel igen. A Magyar Fejlesztési Bank kamatmentes hiteléről van szó, amit bárki igénybe vehet. Minimum 500.000 Ft-os összegre kell gondolni, aminek a maximuma akár 10.000.000 Ft is lehet, úgyhogy mindenképpen érdemes utána nézni ennek a lehetőségnek. Családok, lakóközösségek és társasházak tudják igényelni a kamatmentes hitelt, ami lehetőséget biztosít a megújuló energiaforrások használatára. Ha valakinek nem szimpatikus a hitel megnevezés, azt teljes mértékben meg tudom érteni, először én is fintorogtam. Az eddigi tapasztalataim nem túl kedvezők a hitelekkel kapcsolatban, de ez megváltozott. Mivel egyáltalán nem kell kamatot fizetni az igényelt összegre, ezért tekinthetjük ezt úgy, mint egy nagyobb kölcsön egy jó barátunktól.

Vállalkozások is kapnak segítséget a napelemek telepítéséhez

Ha valaki a vállalkozását szeretné fejleszteni, arra is van lehetőség. Vállalkozások számára bizony vannak vissza nem térítendő támogatások, egy és három millió forintos keret között mozognak a vissza nem térítendő összegek. Elsőre ez nem tűnhet olyan lenyűgözőnek, pedig hatalmas segítség minden forint egy ekkora beruházásnál. Három millió forint fölötti összegre is tudnak pályázni a vállalkozások (100 millió forint a felső határ), ha nagyobb teljesítményű napelemről van szó, ugyanis a pályázatok a napelemek összeteljesítménye alapján vannak kiírva.

De miért éri meg napelemet telepíttetni?

Előfordulhat, hogy valakiben felmerül a kérdés, hogy ez szép és jó, pályázatok, kamatmentes hitel, minden van, na de minek? Áramot veszünk a szolgáltatótól, befizetjük a számlát vagy csekket és kész, nem kell ebből ekkora ügyet csinálni. Ezt is meg tudom érteni, de én szeretek nagyobb távlatokban gondolkozni, lehetőségeket keresni, fejlődni és fejleszteni. Be kell vallanom, az elsődleges szempont nem a környezetvédelem volt, amikor a fotovoltaikus rendszer mellett határoztuk el magunkat. Nagyon szép aspektusa a napelemnek, hogy kíméli a környezetet, hiszen egy rendelkezésünkre álló forrást alakít át hasznosítható energiává, ami hosszú távon fenntarthatóbb forrás. De mi elsődlegesen a jövőnket és gyermekeink jövőjét tartottuk szem előtt, amikor belevágtunk ebbe a fejlesztésbe. A számlákon megspórolt összegből előbb vagy utóbb, de mindenképpen megtérül a napelemek ára, onnantól pedig gyakorlatilag ingyen van az áram. Nem mondanám, hogy a távoli jövőben fog megtérülni ez az összeg, de azért türelmesnek kell lenni, mert átlagosan tíz év alatt hozzák vissza a napelemek az árukat. Ha jobban belegondolunk, ez nem olyan rengeteg idő, hamar eltelik.

Termeljünk több energiát és adjuk el?

Sokakban felmerülhet a kérdés a napelemekkel kapcsolatban, hogy ha ilyen jól működnek, miért nem ebből élnek az emberek? Nagyobb teljesítményű napelemet vesznek, mint amekkorára szükségük lenne és az áramszolgáltatónak eladják a felesleget. Ez elméletben jól működik, de sajnos a feltételek nem adottak hozzá. Ahhoz, hogy valakitől megvegye a felesleges áramot a szolgáltató, rengeteg engedéllyel és papírral kell rendelkezni, de nem az legfőbb oka, hogy nem igazán működik a dolog. Sokkal kevesebbet fizet a szolgáltató az áramfeleslegért, mint amennyibe az áram kerül, ezért nem éri meg ilyesmibe vágni a fejszénket. Ideális esetben a napelem úgy van megtervezve, hogy a háztartás energiaszükségletét kielégíti és nem termel felesleget. Emlékszem, nekünk kritikus pont volt a tervezés során, hogy bele kellett kalkulálni a ház energiaigényébe a jövőbeli gépeket is, így például a légkondicionálót is, ami a nappaliba került. Nehéz volt ennyire előre összeszedni, hogy milyen eszközöket szeretnénk majd vásárolni.

Hogy zajlott a napelemek telepítése nálunk

Miután elhatároztuk magunkat a férjemmel, elkezdtünk böngészni az interneten, hogy mégis milyen lehetőségek vannak és milyen támogatásokat tudunk igénybe venni. Számtalan oldalt olvastunk végig, ahol leírták a buktatókat, előnyöket, a részleteket, amikre figyelni és érdemes és a személyes tapasztalatokat. Amikor már kiművelődtünk a napelemek működési mechanizmusából és típusaiból, kiválasztottunk egy céget, akiket megbíztunk a telepítéssel. A tervezés fázisával kezdődött minden, aminek az első lépése a ház alkalmasságának vizsgálata volt. Nem minden ház alkalmas a napelemek telepítésére, ezért nálunk is megnézték, hogy a tetőszerkezet elbírna-e egy ekkora plusz súlyt, hogy milyen tájolású a tető és hogy lejt. Biztosan néztek még mást is, de nekem ennyi maradt meg a terepszemléből. Amikor kiderült, hogy minden probléma nélkül telepíthető a napelem, következett a pontos méret és teljesítmény kiválasztása. Utána már csak a rengeteg papírmunka volt hátra, amiben nagy megkönnyebbülésünkre szakértő segítséget kaptunk a napelemeket intéző cégtől. Ez a szakasz tartott a leghosszabb ideig, ehhez képest a felszerelés nagyon hamar megvolt. Egyetlen nap alatt felkerültek a házra a napelemek, kora reggel kezdett a csapat és délutánra már a tetőn volt minden. Itt még nem üzemeltek a napelemek, mert a szolgáltatótól is jöttek szakemberek, akik megvizsgálták és hitelesítették a napelemet, majd rákötötték a hálózatra. Ez azért fontos, mert így ki tudjuk pótolni a hiányzó árammennyiséget, ha véletlenül nem termelne eleget a napelem valami miatt. Ezután már tényleg csak a használatba vétel volt hátra. Azóta is élvezzük a napelemek előnyeit és bízunk benne, hogy ezzel a gyermekein és esetleg az unokáink is így lesznek.