Nemrég olvastam, csak már nem emlékszem, hogy melyik országban volt, hogy valahol van egy motoros suli, aki minden náluk sikeresen megszerzett motoros jogosítványt megünnepel azzal, hogy ültet valahova egy fát. Ez szerintem egy nagyon kedves kezdeményezés, amit az itthoni motoros sulik is átvehetnének (mondjuk az adott országban sem mindenki csinálja, csak egy kifejezett suli). Sőt, azt hiszem nem csak a motoros sulik vehetnék át a szokást, hanem mindenki. Ünnepeljünk fa ültetéssel és nem műanyag lufik elengedésével a természetbe, ahol csak bajt okoznak. A fa ráadásul maradandó! Gyerekszületés, sikeres vizsga, érettségi, jogsi, évfordulók, esküvő és a többi. Minden megérdemelné ezt a csodálatos szokást. Én már el is képzeltem, hogy a különböző kategóriájú motoros jogosítványok esetében különböző fákat ültetnének az iskolák, ezzel is növelve a diverzitást. Az A kategória lehetne a platánfa, mivel az olyan dicső és tiszteletkeltő. Az A1 lehetne fűzfa, az A2 jegenye, a legkönnyebben megszerezhető AM kategória megszerzésekor pedig valami gyümölcsfát ültetnék, mert az a belépő kategória a motorozásba, ha úgy vesszük, és még sok gyümölcsöző dolog születhet belőle. Természetesen nem kötelező az AM jogosítványkategóriával kezdeni, csak ajánlott, azért mert így szerezhetsz néma tapasztalatot az utakon. Hiába csinálod meg sikeresen például az A2 vizsgádat, de még mindig nem vagy elég tapasztalt és magabiztos az utakon. De ehhez tökéletes a robogók nyújtotta megszokás és gyakorlat.

Motor jogosítvány árak – ennyibe kerül a motoros jogsid:

De ha már elkalandoztam a motorok világába, hadd meséljek egy keveset nektek a témáról, hiszen, ahogy észrevehettétek, nagyon közel áll hozzám. Imádok a természetben motorozni. Motor jogosítvány árak – ennyibe kerül a motoros jogsid: nem sokba! Vagy attól függ, hogy melyik iskolánál csináltatod. De azért elmondom, hogy körülbelül hol mennyibe kerül. Az információimat egy megbízható weboldalról szerzem, ahol folyamatosan figyelik a legfrissebb motoros témákat. Az ilyen weboldalak mindig jól jönnek, mert egy helyre összegyűjtik az információkat több forrásból és nem neked kell nyomoznod minden után. Na de kezdem a kategóriákat és a körülbelüli árak felsorolását, hogy lássátok és legyen elképzelésetek a dologról.

AM kategória

Ez volt a gyümölcsfa. A legkisebb teljesítményű motorok vezetésére jogosít fel é egyben a legkönnyebb megszerezni: be kell töltened hozzá a tizennegyedik életévedet, és nem kell hozzá sem orvosi engedély, sem iskolai végzettség. Egyértelműen ez a legolcsóbb: körülbelül 80 000 forintba kerül a jogosítvány megszerzése. Ha ennél sokkal többet kérnek, akkor ott valami turpisság van.

A1 kategória

Innen már megkezdődött a növekvés, habár hozzá nem értőknek hiába mondom, hogy maximum százhuszonöt köbcentis motorok vezetésére jogosít fel ez a jogosítvány. A lényeg az, hogy ezek már nagyobb motorok, de még mindig nem azok a hatalmas, túrákra alkalmas járgányok. Viszont, ha van már B kategóriájú jogosítványod, akkor csökkentett óraszámban is megszerezheted ezt a jogsit. Ennek az ára 80 000 forint és 120 000 forint között mozog. Ha AM jogsid van már, arra nem kapsz kedvezményt, de a már említett B jogsi miatti csökkentett óraszámot a pénztárcád is megérzi: körülbelül 30 000 forint és 50 000 forint közötti árra számíthatsz. Hogy érezzétek, hogy még mindig nem óriási motorokról van szó: tizenhat éves kortól megszerezhető és orvosi igazolás kell hozzá.

A2 kategória

Még nagyobb motorok: maximum 35 kW-os teljesítményű motorokig használható. Nekem ilyen jogosítványom van. Ehhez már nagykorúnak kell lenned. Ehhez is kell orvosi igazolás, valamint végzettséghez kötött: minimum nyolc osztállyal rendelkeznie kell az illetőnek, ha ezt a jogosítványt szeretné megszerezni. 120 000 forint és 140 000 forint körül mozog ennek a jogosítványnak a megszerzése. Természetesen itt is lehet kedvezményed, ha van már A1 kategóriájú jogosítványod. A tanfolyam ára egészen 50 000 forint és 70 000 forintig is lecsökkenhet. Az, hogy mennyire csökkentik az óraszámodat és ezáltal az árat, nagyban függ attól, hogy az A1 kategóriájú jogsidat két éven belül vagy annál régebben szerezted meg.

A kategória

Azt hiszem erről álmodik mindenki, aki motorozni szeretne. Ez a motorozás! A korhatár a jogosítvány megszerzéséhez a huszonnégy éves kor, ezt csak akkor lehet kicselezni, ha már legalább két éve rendelkezel A2 kategóriájú jogosítvánnyal, akkor már húsz évesen megszerezheted ezt. Tehát minél hamarabb szeretnéd az A kategóriás jogsit megszerezni, annál hamarabb szükséged van az A2 kategóriára. Vagy várhatsz is, de akkor addig sem szerzel tapasztalatot a motorozásban. A tanfolyam ára ehhez a jogsihoz olyan 150 000 forint körük forog. Ha van már A1 jogsid, akkor 50 000 forint és 80 000 forint között mozog. Ha A2 jogsid van, akkor is hasonló, maximum egy picivel kevesebb, de ezt iskola válogatja.

Mi kerül még pénzbe?

Az orvosi vizsgálat kortól függően 7 000 forint körül forog. Aztán az elsősegély tanfolyam 10 000 forint körül mozog, de ezt csak akkor kell megcsinálnod, ha még semmilyen jogosítványod sincs.

Aztán pénzbe kerül még a motoron kívül a megfelelő motoros felszerelés beszerzése is. Soknak érzed mindezt? Hát igen, a motorozás valóban nem olcsó, de van egy jó hírem. Az említett oldalon, ahonnan a legfrissebb információimat szerzem a friss jogosítványtulajdonosoknak kedvezményeket kínálnak motoros ruházat vásárlására. Ez szerintem nagyon jó lehetőség, érdemes elcsípni. Megfelelő felszerelés nélkül nem érdemes motorozni, mert veszélyes. Szükséged lesz egy jó cipőre vagy csizmára, kabátra valamint kesztyűre és természetesen bukósisakra. Aztán térdvédőt vagy azzal ellátott nadrágot is jó lenne venne, mert nem árt, ha van. Nem érdemes kockáztatni, hogy tudjál fákat ültetni!