A környezettudatosság olyasmi, amire jobb lenne, ha mindannyian törekednénk. “Csak ezt az egy szemetet felszedem – mondta 7 milliárd ember és félig megtisztult a Föld.” Ez lenne a legszebb dolog, ami csak történhetne, de sajnos nem efelé halad a világ, sőt sokkal inkább továbbra is a fast fashion, a műanyag csomagolás, az eldobható eszközök irányába. Rendben, immáron van egy nagyon erős hang is, ami azt kiáltja: elég! De rengetegen még most is süketek és vakok a változtatásra, főleg olyan helyeken, amit a modern hírközlés nem, vagy csak hiányosan ér el. A magam részéről a legtöbb, amit tehetek, hogy rendszeresen szemétszedő akciókban veszek részt és szervezek magam is ilyeneket, azonban nem elég egy magasztos célt szajkózni, az embereket motiválni is kell. És bár a póló rendelés és készíttetés elvileg kevéssé környezetbarát, azért ha egy nagyobb jó érdekében tesszük, akkor nem akkora baj.

Valószínűleg a legtöbb embernél az első jó benyomás az, ami a leginkább hiányzik. Akit nem nevelnek eszerint már gyerekkora óta, annak nem feltétlenül lesz meg az az ösztönös igényessége, hogy óvja a környezetét, sőt, bizonyos társadalmi körülmények miatt még rá is játszhatnak erre. Számtalanszor láttam már, hogy a meglehetősen aluliskolázott, ápolatlan csapatok szinte szemét-csíkot húznak maguk után elhaladtukban, mert bár tudják, hogy szemetelni nem éppen egy szép dolog, ők már csak azért is teszik, hogy megmutassák a világnak: nekik senki sem parancsol. Ez a beszűkült gondolkodásmódnak és az alacsony intelligenciának lehet egy védelmi mechanizmusa, amivel saját maga számára próbálja bizonygatni, hogy neki igenis hatalma van, ő akkor dobja el a szemetét, amikor csak akarja, ott, ahol neki tetszik. Mert elég nehezen tudom elhinni, hogy 4-5 megtermett, erős melósnak akkora plusz megterhelést jelentene még négy lépést megtenni a következő kukáig ahelyett, hogy ott szétszórják, ahol már éppen nem kell. Aztán lehet, hogy csak én gondolom túl a dolgot, és valójában meg sem fordul a fejükben, hogy esetleg az a palack vagy csomagolás nem a földre való, de ebben az esetben rosszabb a helyzet, mint gondolnánk.

Mindenesetre nekem rettentően bántja a szememet, amikor az erdőben sétálva újra és újra eldobott palackokba, műanyag csomagolásokba, tönkrement gumiabroncsokba, kidobott hűtőkbe, vagy zsákban kidobott sittbe botlom. A vér felforr az ereimben, ha arra gondolok, hogy pontosan ugyanazzal az energiával, amivel a bunkó idáig kihozta a tévét és eldobta, akár egy gyűjtőpontig is elvihette volna, ahol átveszik és semlegesítik. De nem, mert az ember a legrosszabb állat az összes közül. Valószínűleg a látásmódom kialakulásához jócskán hozzájárulhatott, hogy már kicsi koromtól arra neveltek, hogy ha út közben szemetem keletkezik, akkor inkább tegyem zsebre, és várjam meg, amíg elérünk a következő kukáig, semmint hogy ott kiessen a kezemből, ahol éppen vagyok. A mai napig emlékszem egy jelenetre, ahogy apukámmal kilépünk a videotékából, és látom, ahogy egy kislány az apukája mellett sétálva éppen maga mellé dobja a cukorkapapírt. Nem értettem, hogy miért teszi, nem értettem, hogy miért nem szólnak rá, idegen volt számomra az egész.

Most, hogy már felnőtt és felelősségteljes ember lettem (vagy legalább is próbálom ezt elhitetni magammal és a világgal), igyekszem minél többeket rábírni, hogy gondolkodjon környezettudatosabban, figyeljenek oda a környezetükre, és ami a legfontosabb: ne szemeteljenek! Éppen ezért jött az ötlet, hogy önkénes szemétszedéseket tartani a lakóhelyünk környékén. Ha még rajtam kívül van 20-30 hasonlóan gondolkodó, akkor máris 40-60 kézzel több tud velem tartani, és sokkal nagyobb területet tudunk egyszerre megtisztítani. Ha élő láncot alkotunk, akkor ingen szép területet tudunk rövid idő alatt átfésülni és megtisztítani. Lényegesen hatékonyabb módszer ez annál, mintsem egyedül vagy esetleg még valakivel nekivágni az erdőnek, és fáradtságos munkával kis darabonként haladni. Arról nem is beszélve, hogy a csapatszellem magával húzza a kevésbé lelkeseket, és társaságban egyébként is jobban telik az idő.

Viszont ahhoz, hogy ne csak a hozzám hasonló, és nálam idősebb embereket tudjam rávenni arra, hogy segítsenek a munkában, újabb módszert kellett kiagyalni. A fiataloknak a környezet tisztasága önmagában nem mindig elég ok, ráadásul amennyit a mostani kölykök, fiatalok a természetbe járnak, nem is igazán érinti őket a probléma. Viszont ha valami jutalmat tűzöl kilátásba, esetleg valami olyasmit, amit garantáltan megkapnak a részvételért, akkor máris más a helyzet. Itt jön be a képbe a póló rendelés, amit egyébként nem annyira támogatok, főleg, ha valaki csak egyet-egyet hozat magának, de azt gyakran. Minden alkalommal gyártani, csomagolni, szállítani – mindegyik lépés hulladékot és káros anyagot termel, azért, hogy a végén az a ruhadarab is a szekrényben vagy a kukában végezze. Rendben, velemi előfordult már, hogy csináltattam pólót magamnak, szerintem egy-kettő mindenkinek belefér, csak az bosszant, ha valaki ebből rendszert csinál heti szinten. Viszont az az ötlet, hogy motiváljuk a fiatalokat egy környezetvédő üzenettel ellátott, mégis divatos pólóval, a feleségem zsenialitását bizonyítja.

Mint általában: én hozom a lelkesedést, ő az ötleteket, így összefogva nincs a számunkra leküzdhetetlen akadály. Az ő gondolkodásmódjában az a csodálatos, hogy a kész dolgokat tudja olyan nagyszerűen kombinálni egymással, hogy abból valami merőben új jön létre. Ebben az esetben például ráakadt erre a nagyszerű póló készítő oldalra, ahol egy darabig nézelődött a minták között, és akkor gyúlt az isteni szikra a fejében, hogy miért nem csináltatunk egyedi, divatos mintával jutalompólókat, hogy ezzel a fiatalokat is rábírjuk a részvételre, de mindenképpen nagyobb kedvet csináljunk nekik a feladathoz. Óriási ötletnek tartottam, és gyorsan el is kezdtünk agyalni valami olyan motívumon és üzeneten, amit akár hétközbeni használatra is szívesen felvenne egy fiatal, mégis megvan benne az üzenet és nem nézik ki érte. Mikor összeszedtük a gondolatainkat, már csak fel kellett keresnem egy kedves, végtelenül tehetséges grafikus ismerősömet, hogy vizuálisan is alkossa meg nekünk. A siker átütő volt.

A póló rendelés zökkenőmentesen ment, mindent sikerült megtárgyalni az emlegetett weboldal üzemeltetőivel. Azok után, hogy ők szolgáltatták a remek ötletet a nejemnek, ez volt a minimum, hogy őket bízzuk meg a gyártással. Ráadásul náluk nemigen találtam kedvezőbb áron dolgozó céget. Első körben rendeltem tőlük harmincat, különböző méretekben, hogy biztosan mindenki megtalálja a neki valót. Nem gondoltam volna, de már az első szemétszedés alkalmával huszonöt el is fogyott, és a felnőttek nem is kaptak, ez mind fiataloknak ment. Kiváló ötlet volt ilyen módon motiválni őket, mert így nekik is megéri már részt venni a programban. A póló rendelés azóta is változatlanul folytatódik, minden akcióhoz új mintával, van, akinek már egész kollekciója van. Ha így haladunk, akkor rövid időn belül az egész megyét sikerül teljesen megtisztítani.