A környezetünk védelme manapság különösen nagy figyelmet kap, hiszen napjainkban a környezetszennyezés sosem látott méreteket ölt. A sok káros anyag kibocsátás károsítja az ózon réteget, aminek következtében nő az üvegházhatás, de erről már sokat hallottunk. De vajon elgondolkodunk-e azon, mi mennyiben járulunk ehhez hozzá? Hiszen nyugtatjuk magunkat azzal a gondolattal, hogy mi csak apró porszemek vagyunk a gépezetben, fogjuk a gyárakra és a nagyvállalatokra, vigyél el ők a bulit, mi meg dugjuk a fejünket a homokba.

Mondjunk példákat. Kevesen figyelünk arra, hogy spóroljunk az árammal vagy a vízzel, pedig itt kezdődik a dolog. Kevés kivétellel napi szinten használunk autót, egy háztartáson belül gyakran több gépkocsi is található. Reggel munkába menet mindig azt nézem a buszról, hogy szinte kivétel nélkül egyedül ülnek az emberek a kocsikban. A szmog meg persze egyre nagyobb, különösen a nagyvárosokban. Már azért elmondható, hogy egyre több elektromos autóval találkozni, de ezek még mindig elenyésző számban jelennek meg az utakon. Nyilván kevesen tehetik meg, mert az árkategória magasabb ezeknél a típusoknál. Én nem ítélkezem, hiszen én is “hagyományos” autóval járok, de legalább csak egy van a családban. A fenntartása így is elegendő teher a családi kasszának. Persze amin tudunk, mi is spórolunk. Példának okáért mindig figyelem a kötelező biztosítás árait, van, hogy évfordulónál ezzel jelentős összeget tudunk megspórolni. És természetesen az sem mindegy, hogy az autóba való, rendszeresen cserélendő illetve után pótlandó anyagokat, termékeket illetve alkatrészeket hol szerezzük be. Mindenre megvan a bevált helyünk, így a kocsihoz való minden nemű kenőanyagot, így a motorolajat, hidraulika olajat, fékolajat a linkelt cégtől szoktunk beszerezni, egy füst alatt. Mivel ez egy webshop, így ki sem kell mozdulnunk mindehhez, és mivel ilyenkor elérjük az ingyenes szállítás összegének határát, díjtalanul hozza házhoz a futár. Aki nem bízik az internetes vásárlásban, vagy bizonytalan a rendelendő termékben, az se keseredjen el, hiszen személyesen is beszerezhető náluk Budapest szerte három helyen minden, és így szakszerű segítséget és tanácsokat is kapunk. Ha ragaszkodunk bizonyos márkájú termékekhez és ezzel a minőséghez, nagyon jó helyen járunk, hiszen Valvoline, Castrol és Mannol termékek egyaránt megtalálhatók a választékban. De nem csak kenőanyagokat szerezhetünk be, hanem szűrőket, a klíma karbantartásához, a kocsi ápolásához szükséges termékek garmadáját is. Ha valaki pedig kocsi helyett inkább motorral közlekedik, akkor annak az a jó hírem, hogy ahhoz szükséges adalék-és kenőanyagok is fellelhetők itt, sőt vízi járművekkel és ipari gépekkel kapcsolatosan is találunk termékeket.

hidraulika olajA téli hónapok kivételével saját kezűleg végezzük a kocsi külső-belső takarítását, ez egyfajta “csapatépítés” jellegű tevékenység nálunk, és például a benzinkutak által üzemeltetett autómosóknál jóval kevesebb vizet használunk el vele. Habár házilag végezzük, mégis sikerül olyan hatást elérni, mintha most hoztuk volna el egy több órás tisztítás után valami profi autómosóból. Szintén ezen a web shopon szoktunk rendelni hozzá fényesítő sampont, waxot, a tökéletes végeredmény érdekében pedig speciális kendőket.

Persze igyekszünk minimális, a legszükségesebb mennyiségű víz felhasználásával letudni a kocsi mosást, nem akarok álszent lenni, aki csak a száját jártatja a környezetvédelemmel kapcsolatosan. Hiszen én is szeretném, ha az unokáim és dédunokáim is élvezhetnék a játékot a gyönyörű környezetünkben, sétálhatnának az erdőben. Remélem, ezzel nem vagyok egyedül.