Nem sokat tudtunk a környezetvédelem gyakorlati oldaláról, amíg nem lett a házunk tetején egy napelem rendszer. Egy ismerősünk mondta, hogy ők meg fognak pályázni egy napelem-rendszer támogatást, mert nagyon régóta szemeznek a napelemekkel, de még nem jutottak el odáig, hogy be is szerezzék. A férjemmel utánanéztünk a napelempalyazatok.hu oldalon, hogy mégis mit takar ez a pályázat napelemre – itt a napelemek működéséről is sokat megtudtunk. Nagyon örültünk, hogy megtudtuk, hogy már van állami pályázat napelemre, szerintem sok családnak segít az otthona energiahatékonyságának fejlesztésében, főleg azoknak, akik önerőből nem tudnák finanszírozni az egész rendszert. A pályázat célja valóban ez: a lakóépületek energiahatékonyságát és a megújuló energia felhasználását kívánják növelni. Biztos vagyok benne, hogy sikeres lesz a kezdeményezés, mivel sok ismerősöm van, akik gondolkoznak egy beruházáson, de anyagilag nem jutottak még el odáig, hogy bele is kezdjenek.

De miért olyan népszerűek a napelemek manapság?

Pár barátunk már évek óta napelemeket használ, ami amellett, hogy elég tekintélyt parancsolóan néz ki a háztetőn, valóban sokat lendített az energiatakarékosságukon és látványosan csökkentek a rezsiköltségeik. Szerencsére egyre több épületen használnak napkollektorokat vagy napelemeket, mert egyre inkább beépülnek a köztudatba a megújuló energiák használatának hosszú távú előnyei. Nem keverendő össze a két rendszer: a napkollektorokat a víz melegítésére lehet használni, a napelemek pedig egy inverter által a napenergiát árammá alakítják. A napelem rendszer pályázat keretösszege 105,2 milliárd Forint, amiből magánszemélyeket, társasházakat és lakásszövetkezeteket támogatnak 0%-os kamatozású hitel keretein belül. A társasházak és a lakásszövetkezetek azonban a keretösszegnek maximum a felét kaphatják meg, a többit a magánszemélyek támogatására szánják. A hitel összege minimum 500.000 Forint, maximum pedig 10 millió Forint, amit a nyertesek napelem rendszerek, napkollektorok és hőszivattyúk telepítésére fordíthatnak, valamint fűtésrendszereket is korszerűsíthetnek belőle, vagy hőszigetelésre és nyílászárók cseréjére is felhasználhatják.

Vállalkozásoknak is szól a pályázat

A “Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel” nevű pályázat a közép-magyarországi régiókban VEKOP, máshol pedig GINOP pályázatként fellelhető. A hazai vállalkozások részére nyújt vissza nem térítendő támogatást ez a pályázat, ami igazából egy hitel+támogatás kombináció. A célja ugyanaz, mint a feljebb említett lakossági napelem pályázaté.

Nagyon meggyőző volt a felhívás és a cég profilja is

Ahogy mindent elolvastunk erről a napelem rendszer pályázatról és meggyőződtünk róla, hogy valóban jó célt szolgál és megéri befektetni a napelemek telepítésébe, egyből meg is pályáztuk a támogatást. A honlapon is felhívják a figyelmünket, hogy nem mindegy, milyen céghez és kivitelezőhöz fordulunk, mert könnyen be tudnak húzni a csőbe. Már ott gyanús lehet egy, a munkáját hanyagul végző kivitelező, ha elkezd anélkül bármit is ígérgetni, hogy látta volna a napelemek tervezett helyét. Ha a napelempalyazatok.hu oldalról rendeljük meg a napelemeket, biztosítva vagyunk, hogy megbízható szakemberekkel van dolgunk. Az ő mérnökeik házhoz jönnek személyesen és megtekintik a ház tetejét, mert annak egy csomó kritériumnak meg kell felelnie ahhoz, hogy lehessen rá napelem modulokat szerelni. Először is nagyon fontos a megfelelő lokáció, a tető dőlésszöge, a fekvése, és az, hogy ne árnyékolja be semmi. Ezen kívül az elektromos rákötési pontok elhelyezkedését is meg kell vizsgálni, mert ezeken keresztül lesz rácsatlakoztatva a hálózatra a napelem rendszer. Persze a tetőszerkezet kellő strapabírása és ereje sem utolsó pont.

Emiatt a rengetek kritérium miatt is olyan fontos, hogy a felmérés és tervezés során jelen legyen egy szakképzett villamos tervező. Ő fogja pontosan kiszámolni, hogy milyen teljesítményű és méretű napelem rendszerre lesz szüksége a háztartásnak, aminek a segítségével hosszú távon kinullázható lesz a villanyszámla. A kivitelező ezen kívül egy beszélgetés során kideríti, mekkora az adott lakóközösség energiaigénye és -felhasználása, utána pedig az is nagyon lényeges pont, hogy ez hogyan fog változni a jövőben. A változást jelentheti például egy új hűtő vagy légkondi beszerzése, mert ezek növelik az energiaigényt. Érdemes jó előre gondolkodni, mert az inverter cseréje nagyon költséges és macerás. Hogyha vannak ilyenféle újítási terveink a közeljövőben, akkor célszerű eleve egy nagyobb rendszert telepíteni, nagyobb teljesítményű inverterrel. Minket is részletesen kikérdezett a kivitelező, így sikeresen meg tudták tervezni a napelem rendszer össze elemét. Még nincs meg olyan régóta a napelemünk, hogy kinullázódott volna a villanyszámla, de már most nagyon izgatottak vagyunk miatta, tudjuk, hogy ez a megoldás a környezetre is jó hatással van.