Ha rengeteg energia megy el a felesleges fűtésre, az senkinek nem jó. Nem teszünk jót a környezetünkkel, hiszen feleslegesen megy a fűtés és nem teszünk jót magunkkal sem, mert egészen szép összegeket kifizetünk, de még így sincs kellemes hőmérséklet a lakásban. Na de hogy tudjuk megoldani ezt a fűtés problémát?

Nem is gondolnánk, de az ablakok állapota sok mindenre hatással van a lakásban

Ha korszerű, műanyag ablakokra váltunk és már elöregedett, mindenhol szelelő nyílászárók helyett, akkor megoldódik ez a gondunk és hosszútávon a környezet is hálás lesz érte. Bár a pénztárcánk az ablakcserét egy kicsit bánni fogja, hosszútávon megtérül majd a befektetésünk. Ezek után felmerülhet bennünk egy jogos kérdés: Mi befolyásolja a műanyag ablak árak alakulását? Csak a gyártók kénye-kedve, vagy valami komolyabb indok is rejlik mögötte?

A méret és a minőség a két kulcsszó

A válasz az ablakokhoz felhasznált anyagok tartósságában és minőségében rejlik, na meg az ablakok méretében. Érthető módon egy kicsike ablakhoz nem kell annyi anyagot felhasználni, így az anyagköltsége alacsonyabb lesz és emiatt az ára is kedvezőbb lesz. Viszont mérettől függetlenül igaz az, hogy ha tartós, minőségi anyagból készül az ablak, legalább 5 légkamra van benne a tökéletes szigetelés miatt és a műanyag kerete is ellenáll az időjárás viszontagságainak, akkor bizony elkérik az árát. De legalább évtizedekig nem lesz vele gondunk, nem kell csiszolni, lakkozni, festeni vagy kicserélni.

Műanyag ablakkal sem kell lemondanunk a stílusról

Ha valaki ragaszkodik a fa ablakokhoz a kinézetük miatt, annak sem kell lemondania a műanyag ablakok korszerűségéről, mert kaphatók fa utánzatú műanyag ablakok is. Kicsit magasabb az áruk, mint a sima műanyag ablakoké, de meg nem lehet mondani, hogy nem fából vannak. Tulajdonságaik pedig megegyeznek a műanyag ablakokéval, kiválóan hő- és hangszigetelnek, vasalt keretüknek köszönhetően megnehezítik a betörők dolgát és sokáig hűséges őrei a szoba melegének.