Nekem a környezet és a természet a mindenem. Amióta az eszemet tudom, imádtam kirándulni és világot látni. Bár az egész világ érdekelt, már az is örömmel töltött el, ha a szomszéd falu erdős részein sétálgathattam. Mindegy volt, hogy hol vagyok, csak próbáltam minél inkább összeolvadni a természettel. Erre a hosszú erdei séták, vagy a hegyekben eltöltött napok adták a legjobb lehetőséget. Egy kis tiszta, friss levegő, madárcsicsergés, zörgő avar, és esetenként ropogós hó. Néhány hozzávaló, amik ha megvoltak az életemben, akkor boldog voltam.

Szerencsére, ahogy felnőtt nővé váltam, ez megmaradt, és végigkísérte a fiatal koromat is. Ez már önmagában elég ahhoz, hogy szerencsésnek mondjam magam, de az a hihetetlen, hogy a családom is pont ugyanilyen, mint amilyen én vagyok. Egy természetet nagyon kedvelő, ökotudatos férfival jöttem össze tíz éve, akivel azóta két közös gyermekünk is van. Imádunk így közösen kirándulni és világot látni, felfedezni új helyeket. De ez a gyerekek mellett nem mindig könnyű, így próbálunk új hobbikat is felfedezni, és olyan tevékenységeket, amik kikapcsolnak. Minden hónapbam igyekszünk kipróbálni valami újdonságot.

Most például egy barátnőm ajánlására elkezdtünk házilag szappanokat és kozmetikumokat gyártani. Nem is tudtuk korábban, hogy lehet ilyet, pedig pofon egyszerű. Ez azért is jó ötlet, mert így van lehetőségünk közel maradni a természethez akkor is, amikor esetleg nem tudunk kirándulni. Hiszen minden egyes alapanyag, amit felhasználunk, ökotudatos és természetes, minden káros vegyianyagtól mentes. És így a gyerekeinknek is a legjobb, legtisztább kozmetikumokat tudjuk adni, így nem kell félnünk esetleges káros hatásoktól. 

humanityaruhaz.hukategoriamelt__pour_alapok_kremek_furdokozmetikum_alapok

Ez az egész hobbi egyébként a HumanityÁruházból indul ki, ahonnan be tudjuk szerezni az alapanyagokat ehhez a kis szabadidős tevékenységhez. Erről a linkről egészen pontosan: humanityaruhaz.hu/kategoria/melt__pour_alapok_kremek_furdokozmetikum_alapok. Ez a webshop 2013 óta foglalkozik alapanyagok forgalmazásával az ökotudatos vásárlókhoz. Ezekből bármilyen szappan, kence, vagy kozmetikum elkészíthető. Minden egyes termék, amit itt lehet kapni, természetes, minőségi, és környezettudatos, az előállítástól kezdve a szállítás utolsó mozzanatáig. A kínált termékek nagyon széles skálán mozognak, így teljes kreativitásra adnak lehetőséget. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy alapkészítmény megvásárlásával kezdheted a folyamatot, amit később kedvedre tudsz alakítgatni, személyre szabni. Különböző illóolajok hozzáadásával illatosíthatod, és színezékekkel színezheted. Vitaminokat is vásárolhatsz hozzá, így a teljes tartalma rajtad múlik a terméknek, amit készítesz, legyen az szappan, tusfürdő, habfürdő, sampon, vagy bármi. Sőt, még takarítószereket is készíthetsz az itt található termékből, az erre szolgáló alapkészítményekből.

Eddig én sem gondoltam, hogy ez ilyen egyszerű, de most kipróbáltam, és tényleg így működik. Ennek nagyon örültem, mert egyébként is imádom a BIO, öko, tiszta, természetes cuccokat, amiket nem a polcról emelek le, és nincsenek teletolva vegyianyagokkal. Sokkal nyugodtabb lennék, ha inkább mindig magamnak készíteném ezeket a szereket, mert így mindig tudnám, hogy mi van bennük, de mégis prémium minőséget tudnék házilag gyártani. Erre az a garancia, hogy a legnagyobb, legismertebb gyártók is ezeket az alapanyagokat használják, és ilyen minőségre törekszenek. Csak hogy néhányat említsek ezek közül, ilyen az Avon, a Caloa, a Vichy. Ha már ilyen szintű minőséget tudok létrehozni otthon, úgy, hogy ismerem minden összetevőjét  akkor inkább ezt választom. Jogosan merülhet fel a felvetés, hogy nem ismerem minden összetevőjét, hiszen egy alappal dolgozom. Azonban a webshopon minden terméknek fel van tüntetve a részletes összetevő listája, így az alapoktól kezdve az utolsó csepp illóolajig tudom, hogy mi van a termékemben.

Én először egyébként egy tripla vajas szappant készítettem. Ez a folyamat úgy nézett ki, hogy megrendeltem az alapot hozzá, amelyben shea vaj, kakaóvaj, és mangóvaj található. Rendeltem még színezéket és illatosítót is a termékhez, hogy teljesen személyre szabhassam őket. Első lépésben előkészítettem az alapanyagokat, majd felvágtam a szappanalapot kis kockákra, és melegíteni kezdtem lábasban. Amikor teljesen elolvadt, akkor tettem bele a további adalékokat, és már önthettem is bele egy formába. A folyamat nagyjából ennyi, innen már csak a türelem játszik szerepet, mert a szappan másnap lesz használható. Simán meg lehet csinálni, nem egy agyműtét. Talán még a férjemnek is menne, pedig az ilyenekhez nincs sok motivációja. Nekem annyira bevált ez az első adag, amit készítettem, hogy a barátnőimnek is csinálok majd belőle, illetve pár anyukának a szülői munkaközösségből. Sőt, samponhoz és tusfürdőhöz is rendeltem alapokat, ezek a következő projektek.

Az elkészítésre még térjünk ki egy kicsit. Bár kreatívnak vallom magam, nem teljesen egyedül valósítottam meg a szappan legyártását. A Humanity mellettem volt közben is, mert a honlapon hosszasan ismerteti az elkészítés folyamatát, egészen onnantól kezdve, hogy mit kell előkészíteni, a konkrét használatig. Ez az információ a legtöbb esetben megtalálható a termék alatt, de van egy tudástár is, ahonnan ezeket az infókat össze lehet szedni. Ez a Humanity Tudástár, ahol a termékekhez kapcsolódó elkészítési javaslatok, receptek, ötletek vannak, felhasználói vélemények és tapasztalatok alapján. Így ha elakadnál egy termék elkészítése során, vagy nem jönne az ihlet, hogy milyen illat passzolna most a szappanhoz, akkor itt biztosan találsz valami jó ötletet, tippet, ami tovább is lendít.

Amit még a Humanity-vel kapcsolatban érdemes megjegyezni, sőt, fontos is, az az, hogy mennyire odafigyelnek a környezettudatosságra. Erre külön akciótervet is dolgoztak ki, amely arra irányul, hogy ez egy zöld biznisz legyen, amennyire csak lehet. Igyekeznek a hulladékokat is felhasználni például a csomagolás során, és olyan csomagolási technikákat használnak, ami kevésbé káros a környezetre nézve. Van olyan termék, amelynek megváltoztatták a tárolására szolgáló eszközt műanyagról üvegre, ezzel is csökkentve a műanyag felhasználást. Persze, ez sokak szerint totál mindegy, főleg a vásárlói élmény szempontjából, de szerintem egyáltalán nem az. Nem mindegy, hogy azzal, amit veszek, mennyire tudom óvni a környezetem. Ha választhatok, én minden esetben inkább az ilyen termékeket választom, és a gyerekeimnek is ezt tanítom. Éppen ezért nekem a Humanity akcióterve is nagyon szimpatikus, és szerintem sokan tudnak vele azonosulni.

Összességében azt gondolom, hogy egy eszméletlen jó webshopra találtam, és ez a hobbi nagyon jó kis elfoglaltság lehet a mindennapokban, és nagyon hasznos is. Szuper cég, szuper vízióval, még szuperebb termékekkel, amiket végül Te állítasz elő, kedvedre, személyre szabva. Bátran ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, aki egy kicsit is nyitott az ilyen tevékenységekre, érdemes felkeresni a humanityaruhaz.hu/kategoria/melt__pour_alapok_kremek_furdokozmetikum_alapok oldalt.