Rettenetesen közhelynek hangzik, de hidd el, hogy van mögötte igazság. Meg lehet állapodni olykor olyan munkánál, amit csak azért vállalsz el, hogy biztosítsd számodra a túlélést, de hosszútávon neked sem és a Téged alkalmazó cégnek sem tesz jót ez. Hiába vagy lelkes, és hiába szeretsz bizonyos dolgokat a munkádban, ha az egész filozófiájával, működésével, szabályaival nem értesz egyet, az csak megmérgezi az elmédet, illetve ezzel szoros összefüggésben tönkre teheti a korábbi tökéletes emberi kapcsolataidat, legyen erről szó akár munkahelyi, akár magánéleti vonatkozásban.

Ezzel kapcsolatosan hoztam nektek egy történetet, remélem tanulságos lesz számotokra is. Van egy ismerősöm, aki világ életében hatalmas hippi volt, de nem az a szerethető, sokkal inkább egy magának való, kissé mogorva srác. A természetét valószínűleg az apjától örökölte, aki katona volt, és nem a legkedvesebb fajtából, de azt lehetett róla tudni, hogy a családjáért mindent megtett, de cserébe hatalmas elvárásokat is támasztott feléjük. A srác rendkívüli kézügyességgel, fantáziával van megáldva, világéletében a legtehetségesebb modernkori művészekkel vetekedett a munkássága. Ezt sajnos csak nagyon nehezen akarta befogadni a hozzá nem értő közönség, ugyanis az apja egyedül a művészetben nem tudott neki határokat szabni, így ott szabadjára engedhette a belső poklát, ami sokszor csak a hasonlóan elvont személyek számára volt értelmezhető. Körülbelül 25 éves koráig otthon élt a szüleivel, és ennek köszönhetően a művészet háttérbe szorult, ugyanis az apja nem engedte, hogy polgári szakma híján csak a festészetnek, szobrászatnak és dekoratőri hobbijának éljen, így kénytelen volt ápolói állást vállalni egy kórházban.

Aztán pedig érkezett a mindent elsöprő szerelem az életébe, ami rávette ara, hogy dacoljon a felé támasztott elvárásokkal, és végre azt csinálhassa, amit valóban szeret. Megismerkedett egy hasonlóan szabad természetű lánnyal, azzal a különbséggel, hogy a lány szülei soha nem korlátozták őt, és hagyták, hogy beteljesítse álmait, ezáltal pedig megmutatta azt a fiúnak, hogy tényleg minden elhatározás kérdése. Nem is sokkal később összeházasodtak, sőt mára már két gyönyörű kislány boldog szülei. De nem ez az igazi változás, mert ez így is, úgy is bekövetkezhetett volna. A jelentős különbséget az mutatja, hogy a fiatal pár a modernkori, kényelmes életet hátrahagyva egy tanyára költözött, ahol közel a természethez, minden létszükségleti elemről maguk gondoskodva nevelik a gyerekeket. Háziállatokat nevelnek, konyhakertet művelnek, gyönyörűen, saját kézzel kialakított házukban, mesevilágba kalauzoló játszóterükkel és egyáltalán csodás környezetbe helyezett álomvilággal járulnak hozzá a környezetük jobbá tételéhez.

Mindeközben pedig a srác végre beindította saját vállalkozását, ahol olyan dekorációkat, színpadi kellékeket és díszleteket tervezhet, amilyet csak akar. Megtalálta a számára legideálisabb célközönséget, és néhány év alatt odáig jutott, hogy a szívességként elvállalt munkákból kinőtte magát a hazai szcéna legismertebb és legelismertebb művészeinek egyikévé. Már tini korunk óta ismerjük egymást, és bámulatos volt azt nézni, hogy az elfogadhatatlanságból hogyan haladt a teljes önmegvalósítás felé.

webáruház készítésLegutóbb egy buliban futottunk össze, ahol beszéltünk pár szót az aktuális munkáinkról, és mivel kiderült, hogy pont tudunk egymásnak segíteni a projektjeink megvalósításában, ezért megbeszéltük, hogy majd nyugodtabb körülmények közt felvesszük egymással a kapcsolatot és egyeztetünk. Én pont egy nagyobb szabású bulit szerveztem, ahol nagy szükségem volt az általa tökéletesre fejlesztett stílusú dekorációra, neki pedig éppen esedékes volt egy webáruház készítése.

Később, amikor egyeztettünk ajánlottam neki néhány webáruház készítéssel foglalkozó ismerősömet, akikkel egyeztettem előtte az esetleges megkeresésről. Megbeszéltük a művészúrral, hogy milyen lehetőségei vannak, miket tudnak biztosítani elérhető áron, és az ő termékeihez milyen beállítási lehetőségek dukálnak legjobban. Felhívtam arra is a figyelmét, hogy mivel elég specifikus a szolgáltatása, ezért egy kifejezett réteg az ő célközönsége, de azokat is meg kell nyernie valamivel, így ha már úgy is hatalmas környezetvédővel van dolgunk, akkor fektessen erre nagyobb hangsúlyt, mind az előállítás, mind pedig a marketing során. Hamarosan fel is kereste a webáruház készítőket, és hosszas egyeztetések, részletes árajánlatok, és portfóliók megismerése után kiválasztotta a számára legideálisabb webáruház készítéssel foglalkozó vállalkozót, és hamarosan nekiláttak a tényleges munkának. Olykor még a segítségemre volt szükség kommunikáció terén mind a két oldalon, de legfőképpen a művészi vénával megáldott fél részére tudtam tolmácsolni az olykor homályba vesző technikai akadályok, ötletek és megoldások zömét.

Alig pár héttel az első egyeztetésük után megszületett a gyönyörűen megmunkált és személyre szabott webáruház, amelyben ma már minden modernkori hippi szívesen vész el néhány órára. Nagyon örülök, hogy ha csak egy hangyányit is, de részese lehettem ennek a projektnek, de kétségtelen, hogy a valódi elismerés a művészt és a webfejlesztőt illeti meg.