Az öcsém igazán izgatott volt tegnap, amikor felhívott telefonon. Hogy mire fel ez a nagy izgatottság? Már hetek óta mást sem hallok tőle, mint hogy végre felszerelik neki a napelemet, amit annyira szeretett volna. Igaz nem igazán értem, hogy miért akarta annyira, hiszen neki nem is olyan nagy az áram fogyasztása, de ő tudja mit akar?.

A napelem

Engem be kell hogy valljam nem vonz annyira. Bár lehet hogy annyira nem is nyilatkozhatnék érdemben, hiszen nem is igazán néztem még utána, hogy mi mire jó. Persze az alap működését, mint mindenki, én is tudom, de még annyira nem érdekelt soha hogy utána is nézek, pláne nem hogy szereltessek is. Ha már az előbb az áram fogyasztást néztük, akkor nekünk inkább van mint neki. Egy négytagú családnak igen csak magas az áramszámlája. Tele vagyunk gépekkel, persze ez főként az án kényelmemet jelenti, de azt gondolom minden háziasszony vágyik valahol ezekre a gépekre.

A háztartás

Alap dolog ma már az, hogy van egy hűtő egy háztartásban, a mikró is szintén ilyen. Ma már a régi tárcsás mosógépet, és a külön centrifugát felváltotta a modern mosógép, ami egyben tudja mindezt. Azt hiszen ezért vagyunk az egyik leghálásabbak a tudománynak. Nem is tudom, hogy régen hogyan mosták tisztára kézi súrolással a ruhákat. Főleg azokat, amik sárosak, koszosak voltak.family-932245_640

A legújabb gépem, amire már nagyon hosszú ideje gyűjtöttem, az a szárítógép volt. Mindig szerettem volna hogy legyen, de minden elvárásomat felül múlta. Hogy miért? Én nem is gondoltam volna, hogy ennyire hálás leszek a technikának. Hogy csak egy példát említsek a sok közül. Réka lányom úgy hoztam haza az óvodából valamelyik nap, hogy tiszta sár volt az utcai kabátja. Azon már túl vagyok, hogy miért abba ment ki, és hogy miért nem a benti játszós kabátban. A lényeg, hogy biztosan ilyenkor fog elesni a gyerek, és nyakig sáros lesz. Nálunk sem történhetett ez másképpen, hiszen ő amúgy is folyton esik és kel. Szóval mások mit is tettem volna? Kimosom, és a radiátoron hajtogatva igyekeztem volna másnapra megszárítani, ami szinte lehetetlenség egy vastag kabát esetében. Vagy a külső része szárad meg teljesen, vagy a belső, de a kettő együtt lehetetlen. Ekkor éreztem azt elsőnek, hogy milyen hálás is vagyok azért, hogy van egy szárító gépem, amibe egy óra alatt teljesen meg tudom szárítani a ruhákat. Hogy egészen pontos legyen, összesen 3 óra leforgása alatt tiszták és szárazok lesznek a ruhák. Arról nem is beszélve, hogy nem lesz olyan párás a lakás a sok száradó ruhától, hogy egy idő után penészesedjünk. Én azt kívánom, hogy minden háztartásban bárcsak lehetne egy, főleg ott ahol gyerekek vannak, mert igazán hasznos készülék.

Az egyszemélyes háztartás

Öcsém úgy él, mintha egy nagy családja lenne. Bár lehet hogy nem is butaság az, hogy mindent próbál megteremteni, mielőtt családja lesz. Valahol ha ezt nézem, az sem butaság, hogy spórolni akar a jövőre nézve az áram számlán.

De hogy vissza is térjek a mondani valómhoz, Zoli annyira be volt zsongva a telefonba, hogy menjek el minden képen hozzá, és nézzem meg, hogy milyen is a rendszer. Gondoltam, miért is ne iktassam be a héten valahova, hiszen még közelről úgysem láttam én sem, hogy milyen, vagy hogy hogyan is működik.

A szemle

Zoli alig várta, hogy kiszálljak a kocsiból, és végre mindent megmutathasson. Sajnos a hét közepe előtt nem jutottam el hozzá, így érthető volt hogy teljes volt a zsongása. Alig hogy beléptünk a kapun, és hátra értünk, már mutatta is: ez a napelemes rendszer.

Be kell hogy valljam, még jól is nézett ki. Persze nem az a fontos, de egy nő mit is nézne meg elsőre?. Mindezek mellett mindent megmutatott, és elmagyarázott. Amennyit olvasott utána, és kutatott mi miért jó, hogyan, azt gondolom mindent tudott. Sőt annyira meggyőző volt, hogy még én is elgondolkodtam rajta, hogy egyszer lehet nekünk is jó lenne egy ilyen rendszer.