A családom világéletében fontosnak tartotta a környezetvédelmet. Ezért a szüleimmel rendszeresen nyomon követjük a klímaváltozással kapcsolatos híreket, és a szemetet is mindig szelektíven gyűjtjük. Kár, hogy az önkormányzat fizetőssé tette ezt a szolgáltatást, mivel régebben a város közepén volt egy rész, ahol ki volt rakva 3 vagy 4 szelektív kuka, hogy bárki oda hordhassa a szétválogatott szemetét. Az ötlet sajnos nem vált be, mert nagyon sokan mindent odadobáltak, ezért az sem fért bele a szelektív kukákba, aminek tényleg ott lett volna a helye. Ez engem nagyon dühített, mert pont az lett volna a cél, hogy zöldebbé váljon a városunk, errefel az egészet elcsúnyította a kupi, pedig milyen jó lett volna, ha mindenki jó példát mutat, és a gyerekeket is környezettudatosságra nevelik a szülők!

Az én szüleim egyébként nemrég napelemet is telepítettek a házunkra, szintén a környezettudatosság és a zöldenergia jegyében. Ez persze nem volt olcsó mulatság annak ellenére, hogy a megspórolt, nem megújuló energiahordozókból előállított áramfogyasztásban látszani fog majd a kedvezmény. Emiatt nekem is be kellett segítenem a családi kasszába, hogy még rövid ideig se kelljen lemondanunk a teljes kényelmünkről és minden szükségletünkről.

Az egyetemen mesélte valaki, hogy ő a Topiwork iskolaszövetkezet által talált munkát, és teljesen rendben van a cég, megbízhatóak. Fel is kerestem hát őket a weboldaluk, a topiwork.hu címén. Sokakat nem egyszerűen a lustaság tart vissza attól -a szülők közhiedelmével ellentétben- hogy egyetem mellett dolgozni kezdjenek, hanem az, hogy fogalmuk sincs, hogyan kezdjenek hozzá. A topiwork.hu-n ugyanakkor mindenki meg tudja találni a számára hasznos információkat. Az iskolaszövetkezet ügyfélszolgálatot is működtet, de ha alaposan végigböngészi az ember a topiwork.hu-t, már kevésbé érzi elveszettnek magát, mire eljut idáig.

A regisztráció az iskolaszövetkezetbe nem nehéz, illetve van egy minimális adminisztrációs költség, de azt is csak akkor kell rendezni, ha már van munkánk. A szerződéskötést is a topiwork.hu intézi, szóval nincs túl sok okunk az aggodalomra. A munkavállalást viszont nem ezek a dolgok teszik nehézzé általában bárki számára, hanem az, hogy interjúkon kell részt venni, önéletrajzot beküldeni, a lehető legjobb benyomást tenni a munkaadónkra, illetve még a többi kollégával is illik megtalálni a közös hangot, ha már egyszer felvettek. Ezek mindegyike fontos tényező, és ezt a topiwork.hu is tudja. Éppen ezért a blogjukban ezekben a témákban is találunk néhány írást, hogy ne kelljen teljesen nulla tapasztalattal belecsöppennünk a munka világába.

Hogy az adott állás megpályázása esetén milyen tapasztalatokat szerezhetünk, azt a pozícióleírás mutatja meg számunkra. Emellett fel van tüntetve a helyszín is, ezek alapján keresni is tudunk az ajánlatok között, valamint ott az órabér is. Ez mindenképp fontos szempont, mivel senki sem zsákbamacskát venni megy a munkaerőpiacra. A munkaadó cégek sem, akik szintén hosszútávra terveznek, és szeretnék a leginkább ideális jelöltet megtalálni. Ebből kifolyólag a kiválasztási folyamat is többlépcsős általában, de még ez sem fog teljesen váratlanul érni, ha elolvassuk a már korábban említett oldalakat a topiwork.hu weblapon.

Én mindenesetre őket választottam, mert fontosnak tartom, hogy egy megbízható iskolaszövetkezet álljon mögöttem, akik mindig mindenben segítenek, ha kell. Remélem, az új tapasztalataim által nemcsak a napelemes hitelt sikerül hamar visszafizetni, de még a szakmai fejlődésemben is gyorsabban tudok majd haladni!